Pořad o hrách - Indian

pátek 29. dubna 2011

Ubuntu 11.04 konečně venku, i s novým prostředím Unity

Oblíbená linuxová distribuce dorazila s dlouho diskutovaným uživatelským rozhraním Unity, novým multimediálním přehrávačem, a spoustou dalších vychytávek.

Ubuntu dodržuje svůj šestiměsíční cyklus a od včerejšího dne je dostupná ke stažení nová verze s označením Natty Narwhal. Nejdiskutovanější změnou je uživatelské rozhraní Unity, které nahradilo dobře známé Gnome. To bývá přirovnáváno k MacOSX a někteří tvrdí, že je podobné i Windows 7. Přes drobnou podobnost, kterou mají snad všechny dnešní operační systémy to ale nebude až tak žhavé. Přestože Unity vypadá na první pohled velmi hezky, je to celkem "rozházené". Jak se ale říká "Jenom blb má ve všem pořádek, inteligent ovládá chaos.", avšak běžný uživatel si bude muset na nové prostředí chvíli zvykat...

Mezi další vychytávky patří konfigurovatelné menu v levé části obrazovky, kde si uživatel může nastavit přístup k dokumentům, muzice a dalšímu obsahu. Systém jde s dobou a integrována je i plná podpora pro dotykové displeje. Změn se dočkalo i Centrum softwaru Ubuntu, jež nyní umožňuje hodnotit a recenzovat dostupné aplikace. Za znímku stojí i znovu vylepšené Ubuntu One, linuxové jádro ve verzi 2.6.38, hudební přehrávač Banshee a kacelářský balík LibreOffice.

Chcete-li novou verzi vyzkoušet, můžete si jí stáhnout a poté buď nainstalovat, nebo spustit bez instalace z CD či flashky, uživatelé Windows mohou využít instalátoru Wubi, pomocí kterého lze systém nainstalovat přímo z oken. Ubuntu 11.04 ve verzích pro desktop i servery stahujte zde. Co na novou verzi říkáte vy?

Ubuntu 11.04 s novým uživatelským prostředím Unity

Žádné komentáře:

Okomentovat