Pořad o hrách - Indian

úterý 26. dubna 2011

GigaPan Time machine, aneb cestujte časem zdarma

GigaPan je jistý projekt týmu chytrých pánů v bílých pláštích z univerzity Carnegie Mellon pro tvorbu opravdu obřích panoramatických snímků. Takovýchto projektů je ve své podstatě mnoho – za zmínku stojí třeba technologie Microsoft HD View, kterou používá celá hromada katalogů gigapixelových fotografií.
Na ukázkové panorama GigaPan se můžete podívat třeba zde. Opravdu velmi rozměrnou fotografii jisté havajské pláže ocení zejména mužské pohlaví... Nedávno se v Carnegie Mellon posunuli zase o kousek dál a hrají si tentokráte s vylepšeným projektem GigaPan Time Machine. V podstatě se jedná opět o panoramatické snímky, tentokrát se ale bere v potaz ještě onen pro mnohé záhadný fyzikální rozměr t, tedy čas. V podstatě se jedná o časosběrné sekvence, které můžete přibližovat a otáčet jimi v prohlížeči, který umí HTML5, nepoužívá se totiž žádná externá aplikace. I proto je v projektu zahrnut také Google.
Ptáte se na možnosti využití? Je jich mnoho od turistiky až po bezpečnostní agentury, které se na časosběrný záznam z průmyslových kamer mohou dívat jako na interaktivní panorama, kterým lze otáčet, přibližovat a tak dále.

Žádné komentáře:

Okomentovat