Pořad o hrách - Indian

pátek 29. dubna 2011

SONY má velký problém – playstation network napadena, vykradena a už týden nefunguje

Firma SONY je pod vytrvalým útokem a aktuálně jsou ohroženi všichni uživatelé PSN.

SONY započala válku se zákazníky, kterou zatím zcela prohrává. Ti jí vyčítají zneužívání informací o uživatelích, které navíc neumí ochránit. Poté co zažalovala tvůrce "průlomu" PS3, aby se s ním pod nátlakem mimosoudně dohodla, dostává na frak od různých hackerských skupin. Nejdříve se do ní pustila supina Anonymous, která napadla její hlavní weby a po internetu rozeslala podrobné osobní údaje a kontakty o představitelích SONY a jejích rodinách. Souběžně s tím běží akce samotných uživatelů, kteří vyzývají k bojkotu produktů SONY. Ale to všechno je jen maličkost.
SONY totiž už týden nefunguje PlayStation Network, což je klíčová síť pro její konzolový business. SONY velmi dlouho nechtěla podat k celé záležitosti vysvětlení. Nakonec musela s pravdou ven. Celá síť byla totiž napadena a vyřazena a s pravděpodobností hraničící s jistotou byly odcizeny podrobné údaje o cca 77 milionech jejích uživatelů a to včetně čísel kreditních karet, záznamů o nákupech a tak dále. SONY už vydala varování, aby si uživatelé, hlídali své účty, zda takto získaná data někdo nezneužil.
Celý problém je zcela výjimečnou záležitostí, který firmě SONY výrazně ubere důvěryhodnosti u zákazníků i partnerů. SONY tak během několika týdnů ztratila kontrolu nad veškerými svými zabezpečeními. Konzole PS3 již není chráněna a jednoduše lze obejít všechny ochrany, takže konzole není schopna rozeznat legální SW od nelegálního. Problém s PSN je ale naprosto jiná káva a ostudu, kterou si tím SONY utrhlo, bude těžko žehlit. Kromě zloby uživatelů, kteří teď nemohou PSN používat je tu hlavně problém bezpečnostního rázu. Jak lze vůbec této firmě věřit, že dokáže něco uhlídat, když žádný z jejich bezpečnostních mechanismů a SW ochran ve skutečnosti nefunguje.
Za průnikem do PSN nestojí skupina Anonymous, ale pravděpodobně někdo další. Nebylo by to nic zvláštního. Počet nepřátel, které si SONY v poslední době vytvořila, je skutečně zarážející. SONY samozdřejmě pracuje na obnově PSN a na jeho kvalitnějším zabespečení, ale já jsem si do jisté míry jistý, že zanedlouho bude nová SW ochrana vyřazena, pokud se někdo pokusí cíleně opět vyřadit PSN, se 100% pravděpodobností uspěje a jsem si jistý, že v současné situaci dotyčný jen čeká na to, až to SONY udělá, jen aby jí vrazil díku do zad. Konkurenční společnosti samozřejmě z celé situace těží a zatím bedlivě sledují, aby nedělaly stejné chyby.

Žádné komentáře:

Okomentovat